Eenhoorn-Vianen 4.5-5.5

In een dramatische wedstrijd heeft de Eenhoorn zaterdag de nog nasmeulende restjes van een kampioenschapsdroom om zeep geholpen door volkomen onnodig te verliezen van Vianen/DVP. De speelzaal was gelegen in een rustiek landelijk gehucht vlakbij de Duitse grens, de zon scheen bij aanvang en de lucht was strakblauw – kortom, niets leek een heerlijke schaakmiddag in de weg te staan. Het liep anders.

Als eerste klaar was Arne Moll, die met wit in de hyperscherpe Poloegajevski-variant van de Najdorf een al jarenlang op de plank liggend nieuwtje kon toepassen maar op felle weerstand stuitte van de ingevlogen Duitser Schockenbaumer. Na de nodige verwikkelingen en gemiste kansen ontstond een eindspel waarin Moll weliswaar een kleine kwal voorstond, maar zwart een ver opgerukte vrijpion had. Op dat moment bood Schockenbaumer tot Molls opluchting remise aan. In de analyse bleek dat zwart inderdaad vrijwel gewonnen stond, een behoorlijke meevaller dus.

Inmiddels had Daan Zult met wit allang een winststelling bereikt tegen Ornett Stork. Dat was erg prettig want de bar verkocht alleen broodjes knakworst en dat eet Daan niet. Maar het leek voor hem een korte middag te gaan worden: Stork had een stuk voor 2 pionnen en vage kansen op een vesting moeten geven, maar Daan bouwde zijn voordeel secuur uit tot een winststelling. Aan de andere borden leek er eveneens geen vuiltje aan de lucht. Aan het eerste bord had Peter Doggers een moeilijke maar prima stelling tegen de Draak van Vianens kopman Reiner Odendahl. Plusstellingen vielen er verder te noteren voor Mark van Ojik, Ardjan Langedijk en Henk-Jan Visser, terwijl Sjors Broersen en Martijn Monteban goed aan het bikkelen waren. In de scrimmage pakte Broersen even later inderdaad een knap halfje tegen de sterke Ivo Stork, zij het dat laatstgenoemde vermoedelijk wel wat winsten gemist heeft. Alleen Ron Deen en Jeroen Edeling hadden het echt moeilijk, beiden stonden licht materiaal achter in een eindspel. In de tijdnoodfase won Visser zoals verwacht zijn partij (waarmee hij, net als Moll, eindelijk van de nul af is) en inmiddels had Edeling een stelling op het bord die te houden leek. Mark van Ojik toonde weer eens zijn fluwelen eindspeltechniek en duwde zijn tegenstander Ulrich Dresen langzaam maar beslist de afgrond van een verloren pionneneindspel in. Tussenstand: 3-1 voor De Eenhoorn. Wat kon er nog misgaan?

Nou, toch wel wat. Ron kon het niet droog houden en ook Martijn kwam, ondanks een af en toe in slaap vallende tegenstander, langzaam maar zeker verloren te staan. Ardjan had al urenlang een goed toreneindspel op het bord, maar leek niet echt veel progressie te boeken. De stelling van Edeling, een eindspel met een kleine kwal minder maar alle pionnen op 1 vleugel, was misschien theoretisch nog wel remise te houden, maar in de praktijk toch verdraaid lastig. Ook Peter had zijn heil moeten zoeken in het verdedigen van het theoretische eindspel ‘KTPKT’. En Daan, hoe stond het met de al uren gewonnen stelling van Daan? De stelling bleef gewonnen, verder niets nieuws onder de zon. En de klok, die tikte door. Ron en Martijn verloren zoals verwacht, en ook Peter collapste onder de druk van de klok en de psychologie van het moeten verdedigen van een theoretisch bekende, maar daarom niet minder lastige stelling. De stemming was omgeslagen, en de stand ook: inmiddels stond het 4-3 voor Vianen. En het leed was nog niet geleden.

Jeroen verloor uiteindelijk eveneens, zodat alles op de schouders van Daan en Ardjan rustte. Konden zij hun mooie stellingen nu eindelijk eens omzetten in winst? De klok tikte door, maar vooral voor Daans tegenstander, die nu toch echt zijn laatste troef uitspeelde en wanhopig zijn enige vrijpion naar voren gooide. Zult bleef kalm en ving alles rustig op … of … althans … dat dacht hij … opeens had Stork een toren op de tweede rij, een actieve koning en een dreigend aftrekschaak. Met nog tien minuten op de klok zag Daan opeens een afwikkeling en toen gebeurde het. De zwarte c-pion combineerde aanval en verdedigen en bracht opeens eeuwig schaak motieven in de stelling. De paniek sloeg nu toe, niet alleen bij Daan maar ook bij de toeschouwers. Met een ultieme krachtsinspanning bracht Daan nog een laatste wending in de stelling, waar Stork, die geen tijd meer had, halsoverkop in trapte. Vervolgens begon de waanzin. In plaats van de witte pion tot dame te promoveren ontstond een discussie over omgevallen stukken. In het rumoer blunderde Daan meteen daarna zijn kroonpion weg. Toen de rook was opgetrokken stond een remisestelling op het bord. Het ongelooflijke was gebeurd. Vianen had toch nog 5.5 punt weten te halen.

Dit alles was vooral erg jammer voor Ardjan Langedijk, die een goede middag bekroond zag met een vol punt dat niet mocht baten. Zijn toreneindspeltechniek bleek net iets beter dan die van zijn tegenstander, die het halfje m.i. overigens sowieso niet verdiend had doordat hij ergens halverwege de partij een (ook volgens hemzelf) volstrekt kansloze remiseclaim indiende bij de wedstrijdleider. Zulk soort gedrag dient hard afgestraft te worden, en dat deed Ardjan dan ook op heerlijke wijze, vooral omdat er vlak voor het einde waarschijnlijk wel een remisestelling op het bord stond.

Ontgoocheld verliet het team van De Eenhoorn het boerendorp, op weg naar de Chinees. De rest van het seizoen zal in het teken moeten staan van handhaving. Een strafexpeditie ‘techniek in het eindspel’ lijkt essentieel.

11 reacties op “Eenhoorn-Vianen 4.5-5.5”

  1. Ik denk eerder aan een strafexpeditie richting Vianen, als ik dit lees.
    Jammer hoor.

  2. Sinds wanneer ligt Vianen aan de Duitse grens? Het verslag had m.i. wel iets minder negatief mogen zijn. Wat de Eenhoorn betreft: volgend seizoen hebben jullie weer promotiekansen!

  3. Hemelsbreed zo’n 5 km schat ik, dehakker. En soms is een KNSB-middag nu eenmaal niet zo positief. Dat heeft dan zijn weerslag in het verslag.

  4. Opmerkelijk statement… Ik dacht dat alleen de Duitse oostgrens in de loop der jaren naar het westen was verschoven, maar dat geldt blijkbaar ook voor de westgrens. Een KNSB-wedstrijd is natuurlijk een leuk dagje schaken. Beetje lol maken, af en toe wat zetjes doen en ‘s avonds lekker uit eten.

    Over de degradatie gesproken: dat is geen straf, maar een essentieel onderdeel van de competitie. Altijd maar eerste klasse spelen is immers ook zo saai.

  5. Misschien ben je in de war met Vianen in de provincie Utrecht, dehakker?

  6. Na het lezen van dit verslag weet ik weer waarom PSV nagenoeg altijd wint in Amsterdam, het is gewoon ontzettend leuk om als boer randstedelingen te verslaan. Vegetariers zijn er niet in Vianen en een supermarkt ook niet, misschien is dat de reden van het falen van Zult in het 6e uur. Voor de rest vonden de boeren het na een uur of 2 opzettend soepeltjes gaan en leek een riante zegen vanuit Brabants perspectief wel mogelijk en misschien als je het verslag van Arne tussen neus en lippen leest ook. Ben benieuwd wat Fritz van de stelling van Ojik zegt, geef mij maar zwart in het middenspel alleen speelt Perschke zoals altijd veel te snel en heeft die misschien ook prive teveel aan zijn hoofd. Dat was de 1e meevaller voor de grote stad Hoorn?!, verder had Arne zelf misschien ook niet te klagen en op bord 10 leek het ook fireabend maar plotsklaps was het remise. Tsja en dan sta je opeens out of the blue met 3-1 achter ipv andersom voor. Gelukkig was er nog flink wat ausdauer aanwezig om toch maar ff in Duitse sferen te blijven.
    Hopelijk zijn jullie allemaal goed thuisgekomen want eenieder had van de schrik wat achtergelaten in het clublokaal en de gezichten stonden wat bleekjes. Tsja misschien was ons optreden in de Noordelijke groep wel eenmalig, laten we het hopen voor de Eenhoorn…

  7. Hahahah…. sorry, maar die was niet zo sterk :)) (en ik zou het eerlijk zeggen als het wel zo was)

  8. Haha, een zure reactie na een GEWONNEN wedstrijd, die combi kende ik nog niet 😉

  9. De boer heeft wel een punt. Van Ojik stond zeker in t vroege middenspel een tikkeltje (Rybka 0,1,02) minder, waarna t tot aan t eindspel ongeveer gelijk stond. Meer van belang echter is het verschil in speelsterkte, dat meestal op het einde beslissend is. Komt bij dat die van Ojik altijd wel een tikkeltje minder staat na een zet of 10 met wit!
    Voor de rest zat t toch wel wat tegen bij de Eenhoorn, niet alleen het Zult debacle, echter ook bij de posities van Deen, Edeling. Monteban en Doggers vallen normaliter wel een paar halfjes te noteren.
    Niettemin hulde aan de boeren voor een ausdauer!

  10. – ‘kortom, niets leek een heerlijke schaakmiddag in de weg te staan’ – vreemde conclusie als je het opneemt tegen zure (een pleonasme) PSV-fans en Duitsers. Dan verwacht je gewoon vijf keer d4+c3.

    – Als je het als tegenvaller beschouwt dat een 21-laag speler niet opzettend soepeltjes van Ojik wint, dan begrijp je er echt geen moer van.

    – Waarom eigenlijk zo zuur gereageerd op dit verslag? Ik heb het drie keer gelezen en begrijp het niet. Komt het door een van de volgende passages?
    1) “rustiek landelijk gehucht” – Ben er nooit geweest, maar het is toch geen verlaten mijnwerkersdorp? En wat betreft “gehucht”, als je, zoals mijn kennisarme clubgenoot dehakker gedaan heeft, Vianen in google maps invult kom je niet in Brabant uit.
    2) “de bar verkocht alleen broodjes knakworst ” – Natuurlijk een licht beledigend statement wanneer het onwaar is omdat er ook limonade, zelfgebakken koeken en halve varkens konden worden afgehaald.
    3) “verliet … het boerendorp, op weg naar de Chinees.” Heeft Vianen soms zelf een Chinees met een overheerlijke Babi Pangang?

  11. nou nou, wat zijn we weer lichtgeraakt!