Tweehoorn blijft winnen

Zaterdag 21 november speelde de Eenhoorn 2 in Zaandam tegen ZSC de Saende. Beide ploegen stonden voorafgaand aan deze ronde op vier punten, dus werd een spannende strijd verwacht. Maar de Tweehoorn lijkt niet te stoppen, ook deze wedstrijd werd gewonnen, deze keer met 5-3. Aangezien de overige twee koplopers ook wisten te winnen is de kopgroep nu uitgedund tot drie teams,

De BOKO in Zaandam is voor de meeste noordhollandse schakers eenvoudig te vinden. Op het eerste gezicht lijken alle straten in deze wijk van Zaandam op elkaar, maar het kostte de spelers van de Eenhoorn 2, die zoals gewoonlijk afzonderlijk naar het gebouw kwamen, uit alle windstreken en met alle mogelijke middelen van vervoer, weinig moeite om de Kraakstraat te vinden. Om 1 uur was dan ook iedereen aanwezig, behalve Arjon. Arjon was met de bus gekomen. De bus stopt op de Vermiljoenweg. Zoals ervaren schakers weten moet je dan een bruggetje over en even later ben je ter plekke. Arjon vond echter een andere brug, over een andere sloot, waarna een lange wandeling door Zaandam volgde. Uiteindelijk kwam Arjon hierdoor 25 minuten te laat. “Geen probleem” zei Arjon, en hij heeft woord gehouden.

Het spelverloop is dit seizoen in elke wedstrijd ongeveer hetzelfde. De teamleider verliest zijn partij kansloos en het team wint overtuigend. Hoewel, in Zaandam verloor ik nog kanslozer dan in eerdere wedstrijden, en de rest opereerde zo mogelijk nog sterker. Laat ik maar met mezelf beginnen. Het lukte mij om na vijf zetten in een voor mij overbekende stelling, die ik meerdere malen op het bord heb gehad, een nieuwe zet te vinden. Na deze afzichtelijke paardzet, waar ik na het witte antwoord meteen spijt van had, stond ik direct minder. Eventjes hield ik de verdediging nog vol maar al op de 13e zet liet ik een winnende aanval toe, na 21 zetten was het mat. Gelukkig hadden we op dat moment al twee punten gescoord. Bij Joseph lijkt dit jaar alles te lukken. Hij bouwt zijn partij rustig en foutloos op en bij zijn tegenstanders slaat de wanhoop al heel snel toe. Deze keer probeerde zijn opponent het met een pionoffer, gevolgd door een dubieuze poging tot materiaalwinst om uiteindelijk een kwaliteit achter te komen. Joseph was deze keer als eerste klaar. Tom volgde snel, in een ingewikkelde stelling had hij een pion buitgemaakt zonder enige compensatie. Integendeel, hij vond prima velden voor zijn stukken en maakte het snel af.

Op de andere borden zag het er goed uit voor de Eenhoorn. De complexe stelling van Wilko zag er wat verdacht uit, bij Arjon stond het gelijk maar Alexander had bij wat tactische schermutselingen materieel voordeel gekregen. Ronald en Jerrel hadden in het vierde uur beiden een remise-aanbod gekregen, en na nog even het verloop te hebben afgewacht werd besloten deze aan te nemen.

Toen kwam de tijdnoodfase. Wilko wist zowaar een pion te winnen maar gaf die enkele zetten later weer prijs waarna hij zeer moeilijk kwam te staan. Bij Alexander ging het de goeie kant op. Hij investeerde echter veel tijd om de stelling te controleren die nog vol zat met tactische mogelijkheden. Uiteindelijk had hij nog maar vier minuten voor een zet of tien, dus besloot hij een volgende zet a tempo uit te voeren, om daarna pas te zien dat zijn tegenstander met zijn laatste zet een paard en prise had gezet, een dubbelblunder dus. Gelukkig hervond Alexander zich meteen, met een paar krachtzetten bereikte hij de tijdcontrole en een gewonnen stelling.

Ondertussen had Arjon tot afgrijzen van het hele team in tijdnood een remise-aanbod afgeslagen. Hij leek een klein plusje te hebben in het eindspel, maar op de veertigste zet was daar niets meer van over. Na de tijdcontrole bood hij dus zelf remise aan, maar nu werd dat niet meer aangenomen. In plaats daarvan deed zijn tegenstander iets wat erg lijkt op de actie van Arnold in hetzelfde gebouw, ruim een jaar eerder. Hij ging in de fout en verloor.

Wilko heeft nog urenlang tegenstand geboden in zijn verloren eindspel, maar zijn tegenstander liet zich nergens door van zijn stuk brengen en haalde even voor zeven uur het punt binnen voor ZSC de Saende. Hiermee kwam de uitslag op 5-3 voor ons, een gepaste revanche voor de nederlaag van het vorige seizoen.

ZSC de Saende 2 – HSV de Eenhoorn 2 3-5
B van den Bergh – Tom Balla 0-1
Y Eijk – Joseph Molenaar 0-1
J Moes – Alexander Geerts 0-1
E Woudt – Ronald Ritsema ½-½
D Rosegg – Jerrel Thakoerdien ½-½
R Boes – Rob Mulder 1-0
J de Boer – Arjon Buikstra 0-1
R Hennipman – Wilko van der Gracht 1-0

36 reacties op “Tweehoorn blijft winnen”

  1. Gefeliciteerd heren!
    We zijn hier getuige van een metamorfose; het aantrekken van Tom & Jerry doet het hele team goed zo te zien. Benieuwd waar dit gaat eindigen…

  2. Een uitstekende uitslag, ik ben er erg tevreden over! Ga zo door heren!

  3. netjes ! Zaandam heeft een compact sterk team.

  4. lekker hoor heren ik moest het wel snel afmaken omdat ik naar Eindhoven moest maar de volgende keer blijf ik gewoon tot het einde
    ps lasergamen is een stuk moeilijker

  5. Het was nog lang gezellig. Geerts en ik hebben samen met een mannetje of tien van ZSC een restaurant opgezocht. Lekker gegeten en gedronken. Volgende keer maken we er in Hoorn een mooi feestje van, het zou toch heel mooi zijn als alle 3 teams de zege pakken!

  6. Ik ben trouwens wel benieuwd naar het verslag van het eerste. Ik heb begrepen dat zich een klein drama heeft afgespeeld?

  7. Vergeet het eerste. DIt jaar gaat het om het tweede. 🙂

  8. Fijn dat de club zo bulkt van t talent. Gezien de matige prestaties van het eerste, is de verwachting dat een aantal spelers uit het tweede en wellicht zelfs t derde zal doorstromen naar het eerste team.

  9. 3 zeges volgende keer zou zeker mooi zijn maar het 1ste speelt tegen amstelveen en het 3de tegen santpoort dus ik zet mijn geld op het 2 de
    maar at neemt niet weg dat we daarna gezellig kunnen eten en drinken ik ben voor
    ps ik hoop dat er geen spelers van het eerste naar het tweede doorstromen haha

  10. Met hun huidige vorm lijkt me het beter als ze meteen door gaan maar het derde. Past beter bij elkaar. 😛

  11. nou nou een beetje respect graag voor het 1e graag. Zoiets kan gebeuren, volgende keer winnen ze van Amstelveen, MARK my words!

  12. Kan iemand mij aub vertellen wie de volgende personen zijn: Crossroads, deschuiver en de scout? Alvast bedankt!

  13. Op z’n Uils zou ik denken dat er word geschoven door -Resje Klodder-, er nieuwe talenten worden ontdekt door -Ja ik vork, man! – en dat -Sint Dromelaar- midden op het kruispunt staat.

  14. Dank je wel, Sander. Alleen een schaker kan zoiets bedenken! 🙂

  15. weet jij nou wie dat zijn jerrel ?
    waarom zet niet iedereen gewoon zijn eigen naam neer?
    ps weten we al wie er de volgende wedstrijd invalt?

  16. omdat het kan, bom!
    Overigens, “Sint dromelaar” is toch echt “a mister”

  17. Ik ben het helemaal met je eens, Tom. Het is veel eenvoudiger om je eigen naam hier neer te zetten; schaken is al moeilijk genoeg. Het zijn overigens anagrammen: Sjoerd Kelder, Mark van Ojik, Ronald Ritsema en Sander Bischoff. Denk ik.

  18. Als we hier gaan bespreken wie er de volgende wedstrijd invalt dan moeten we wel wat moeilijker schuilnamen bedenken. Onze tegenstander kan die anagrammen vast ook ontcijferen.

  19. overschat ze niet!

  20. we personally think mr thakoerdien and mr balla can be promoted to the first team

  21. Crossroads is ronald? Ik dacht altijd dat dat Sander was…
    Ik ben ook wel voor herkenbare namen- anagrammen, vind ik verder ook best 😉
    Kan de registratie in wordpress voor leden niet weer aan? Misschien lukt het wat beter als iedereen niet iedere keer weer een naam hoeft in te vullen…

  22. Heel goed, Arjon. Trouwens nog even een vraagje: ik begreep dat jij een remiseaanbod hebt geweigerd? Ik dacht dat dat pas was toen je tegenstander een blunder maakte door die e-pion weg te geven in het eindspel. Maar was dus eerder toen het al 2-4 stond? Dat moet je me dan toch even uitleggen hoor.

  23. Nee, Alexander was nog bezig en ik zat naast Wilko waar ik niet direct winst aan onze kant zag. Ik had nog 4 minuten voor 6 zetten, m’n tegenstander ook zoiets, en ik stond voor het eerst in de partij beter (//niet slechter)! Ik keek om me heen maar had niet direct contact, toen besloot ik mijn laatste minuten in een voor het eerst houdbare positie niet te gaan gebruiken om na te denken over remise. Bovendien vond ik dat ik ook wel heel domme dingen moest doen om nog te verliezen.

    6 Zetten later stond het 0.0000, ik bood remise aan (het stond inmiddels 4-2), hij kon het niet aannemen en 2 zetten later stond ik gewonnen (hij blunderde zijn g-pion).

  24. very good young talent Arjon, let position decide and play move by move

  25. Ok heel goed, Arjon. Ik neem je niks kwalijk. Dit is wel iets voor de rest van het team. Wij, dus ik ook, hadden je natuurlijk wel even moeten bijstaan in die tijdnoodfase. Ikzelf had namelijk -toen mijn tegenstander en die van Ronald- remise aanbood, alle borden bekeken en had het punt van Geerts al geteld. Dat zou dan in totaal op 2-4 komen. Met Wilko en jou te gaan, zou een halfje geen probleem moeten zijn. Ik dacht dat jij toen ook al op de hoogte was van de stand van zaken. Volgende keer zullen we wat beter moeten communiceren. Dit soort dingen kan ons het kampioenschap kosten.

  26. Als je ziet dat er borden klaar zijn moet je altijd meteen vragen wat het geworden is en wat de stand is. Je dat pas afvragen als je eenmaal in tijdnood bent is een beetje te laat.

  27. Nou, het was niet zo makkelijk. Alexander was niet klaar op dat moment en had ook tijdnood.

  28. dit berichtje is alleen voor rob en niet voor andere
    rob weten we al in welke opstelling we gaan spelen en wie er meedoen?
    je weet dat ik zeker 2 weken voorbereiding nodig heb

  29. Ik heb het toch gelezen Tom. Wat nu??

  30. Rob Mulder speelde dinsdag met zwart in zijn geliefde en dubieuze Aljechin een plusremise tegen IM Thomas Willemze (bij HWP Haarlem)! Wellicht is het nivo in de 3e klasse voor hem te laag.

  31. Toe maar, niet verkeerd!

  32. Ik wist niet dat het sentiment zo diep lag hoor, Ronald. Alexander was nog bezig, toen ik keek naar zijn stelling 20 minuten daarvoor begreep ik er niks van, het zag er vast ingewikkelder uit dan het was!? Anyway, de stand was 3-2, ik kan er ook niet meer van maken. Ik kon Alexander’s bord niet vanaf mijn lowly bord 7 zien. Ik doe het liever op deze manier met een onverliesbaar eindspel dan dat het 3.5-4.5 wordt door die domme jongen die remise aannam.

    Volgende keer misschien leuk als de remiserende schakers (tegen hoogst gerate tegenstanders daargelaten) ook winnen, halen we wat meer bordpunten, die remises kunnen ons het kampioenschap kosten!!!

  33. Jerrel en ikzelf waren het er over eens dat het duidelijk gewonnen was. Ik heb zelfs 20 minuten gewacht om te zien of hij het zou verknallen of niet. Hij stond dus minimaal 20 minutes duidelijk gewonnen voordat ik remise aannam. En je kon het natuurlijk even aan ons vragen wat wij er van vonden…

  34. Ja, maar je moet wel inzien dat ik als schamele 7e bord speler niet hetzelfde inzicht heb, en dus niet zo helder als jij en Jerrel naar Alexanders volkomen gewonnen stelling kon kijken. Bovendien is het idee om om jullie wijsheid te vragen voor het geval ik misschien wel eens remise zou kunnen aangeboden krijgen al helemaal te ver gegrepen voor mij!

    Ik vraag me wel af hoe jullie mijn stelling beoordeelden, ik stond namelijk gewoon slechter voor zet 22., om dan al remise aan te nemen is gevaarlijk! Zonder mijn punt werd het volgens mij gewoon 4-4……

  35. heren heren laten we onze topscoorder en voorzitter de schuld geven hij was als eerste klaar en zou teamgenoten op de hoogte moeten houden(hij had tevens de hoogste rating) jullie kunnen ook mij de schuld geven maar ik moest echt weg en heb daarvoor mijn excuus al aangeboden dus en wil de schuiver even zijn echte naam doorgeven zodat ik gepaste maatregelen kan nemen haha

  36. Kom op mensen, laten we onze vuile was even binnen boord houden zeg! Dit soort onderwerpen kan je beter niet op een openbaar forum bespreken. Het lijkt mij persoonlijk een stuk verstandiger als dit op zaterdag 12 december een half uur voor aanvang van de wedstrijd wordt besproken. Dan is er tenminste een groot publiek bij en kan iedereen zijn ongezouten mening geven en kunnen de “fanboys” het opnemen voor hun favoriet. Kijk zo doe je dat!

    Overigens stel ik mij, net zoals Mark van Bommel bij Bayern munchen deed, beschikbaar om op te treden als bemiddelaar. Als jullie dit galante aanbod aan willen nemen, kunnen jullie mij contact met mij opnemen door mij te mailen naar: Sexzy_stoeipoesje_82@live.nl