Purmerend 2 ten onder tegen driehoorn

Vrijdag 6 februari was het duel tussen de koplopers van de 1e klasse. Een verzwakt -maar geen zwak!- Purmerend kwam met 4 invallers naar Hoorn. De invallers haalden 50 procent maar het mocht niet baten: de driehoorn won met 4,5-3,5, al kwam daar het nodige geluk aan te pas.

Rond 9 uur waren de meeste partijen nog in evenwicht. Alleen Bart, die het Budapester gambiet tegen zich kreeg, had een slechtere stelling. Net als Piet had hij al vroeg weinig tijd op de klok.
Toch was het een kleine verrassing toen Piet als eerste moest opgeven. Zijn koningsindisch achtige opstelling leek solide genoeg.
Bart tekende voor de 2e nul. Onbekend met de opening verloor hij al vroeg een kwaliteit terwijl de zwarte aanval gewoon doorging. Een mooie aanvalspartij van Doorn, met een scherpe theoretische variant, waar Bart verder weinig aan kon doen. 0-2.
Onze grote leider zag het gevaar en stelde prompt een voorbeeld. Via een colle opening kwam hij tot een gevaarlijke aanval die een pion opleverde. Een tijdje later moest zwart opgeven. Zo moet het, leek Bas te zeggen toen hij opstond, en wij begrepen…

Op dat moment had Roy een sterke aanval uit de Richter Rauzer. Hij zag een goede variant, wilde het echter nog mooier doen en gaf daardoor zijn voordeel weg. Zwart koos voor een geforceerde zetherhaling en remise was een feit. Achteraf bleek dat zwart gewonnen stond. (zie partijen naspelen). Holger speelde de kameleon (?)variant van het slavisch. Zijn tegenstander koos voor een vroege ruil op d5 waarna er snel veel materiaal af ging. Holger kwam in het eindspel met een aardig pionoffer waarna hij kon afwikkelen naar remise.
Ondertussen had Barry vanuit een koningsfianchetto een pion veroverd en zijn tegenstander tot tijdnood gedreven. Barry kon al snel een punt bijschrijven en behoudt zijn ongeslagen status.
Sjoerd won vervolgens met enige hulp van zijn ongelukkige tegenstander. In een caro kan stond het lang gelijk. Zwart miste in wederzijdse tijdnood een winstkans maar bereikte alsnog een gewonnen stelling. Vlak voor de tijdscontrole misten beide spelers nog 2 geforceerde remisevarianten en op de 35e zet gaf wit op. (zie partijen naspelen)
Alleen Jasper was toen nog bezig en in een betere stelling kwam hij remise overeen met de teamleider van Purmerend met de woorden “ik sta hardstikke gewonnen!”. En misschien was dat ook wel waar. Maar met zijn halfje stelde hij de matchpunten veilig. Promotie lijkt onafwendbaar.

1 Barry Plukkel	 1947 - Pim Jekel	 	 1923	1-0
2 Jasper Seelemeijer 1942 - Sjouke Dijkstra	 1921	½-½
3 Holger Bonte	 1942 - Peter Smits	 2052	½-½
4 Roy Kerkhoven	 1931 - Louis vd Meulen	 1752	½-½
5 Sjoerd Kelder	 1825 - Wietze Groot	 1841	1-0
6 Bas Dudink	 1877 - Luc Preeker	 	1-0
7 Piet Aardenburg	 1822 - Robbert Mirani	 1858	0-1
8 Bart Blasweiler	 1710 - Daniel Doorn	 1805	0-1

11 reacties op “Purmerend 2 ten onder tegen driehoorn”

  1. Driehoorn – Aartswoud. Dat wordt idd een schitterende match, ik verheug mij nu al op de ontmoeting Buikie vs Liedje!
    Is misschien een beetje voorbarig, maar bij deze voorspel ik een 5-3 overwinning voor de Driehoorn, met een beslissende rol voor Jort Faber tegen Marc Helder!

  2. Aangezien niemand anders het doet, gefeliciteerd mannen! Voor de negentiende keer op rij gewonnen, een ongekende prestatie. Nog twee wedstrijden en we kronen ons zelf tot de absolute koning van de eerste klasse met als beloning een promotie naar het Walhalla van het regionale schaak: De promotieklasse!

  3. idd klasse heren..volgend jaar tegen liedje e.a. spelen.
    wat moet dat heerlijk zijn.

  4. heb vernomen dat helder altijd verliest van barry plukkel
    Jort mag hoogstens op bord 8 zitten na zn recente belediging..

  5. Ik weet het niet zeker natuurlijk, maar ik heb uit betrouwbare bron gehoord dat als Holger weer een hogere elo heeft dan barry dan weigert hij te spelen op een lager bord dan Barry! Dus wordt hopen dat marc helder op 2 zit zodat Holger plaats kan nemen op bord 1, anders heeft de driehoorn een groot probleem!

  6. En het sprookje duurt voort … Gefeliciteerd heren!!!

    Ps. Mooi binnenkomen van Sjoerd op de 29e zet, maar 27….Pd5 was misschien ook wel praktisch?

  7. voor een 2000+ speler is dat mss wel makkelijk te zien maar ik miste het totaal. Gelukkig miste zwart 2 x een remise makend dameoffer rond zet 32.

  8. Gefeliciteerd! Nu ook nog de laatste twee winnen natuurlijk…

    Dxf8+ is volgens mij geen remise. Hoe gaat het dan verder na …Kxf8 33.Tc8+ Ke7?

  9. Bedankt. Dxf 8 is inderdaad geen remise. Maar waar kan de dame na Te8 geofferd worden? Het thema keert bovendien later in de partij nog terug.

  10. Interessante partij Sjoerd, maar treur niet over de “onnauwkeurigheden”. Zoals het ging haalde je de volle buit binnen, zowel in de partij als voor het team en daar gaat het om!

    Ik vond het dameoffer overigens maar 1x dus mogen we nu de oplossing?

  11. Natuurlijk mag dat: 33 Dc8 Txc8 34. Txc8+ Kh7 35.Pf8+ Kh8 36.Pd7+ etc.
    daarnaast: 34 Dxc5 exd5 35. Txe8+ Kh7 en weer het paardschaak. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die t niet direct zag:)