West-Fries Jeugdschaakkampioenschap 2008

Jort Faber prolongeert de West-Friese titel (foto’s)
Jort Faber van HSV De Eenhoorn heeft met succes zijn titel verdedigd tijdens het West-Fries kampioenschap in de A/B klasse tot 20 jaar. Dit kampioenschap werd georganiseerd door de Hoornse schaakverenigingen Caïssa en De Eenhoorn en gespeeld op dinsdag 30 december in Cultureel Centrum De Huesmolen.
In de A/B groep hadden we negen deelnemers. Zes spelers in de B-categorie tot 16 jaar en drie A-spelers tot 20 jaar.
B-speler Jort Faber van De Eenhoorn werd dit jaar algeheel kampioen met een 100% score,
7 punten uit 7 partijen, een heel knappe prestatie. Hij kreeg voor de tweede keer de wisselbokaal mee naar huis. Omdat hij een B-speler is werd hij hiermee ook kampioen in de B-categorie, gefeliciteerd!
Op de tweede plaats in het algemeen klassement eindigde nog een B- speler: Bart Voorn van Caïssa, hij werd dus ook tweede in de B-categorie.
De derde plaats in de B-categorie was voor Michel Knol van De Eenhoorn die op een vijfde plaats in de gezamenlijke A/B eindigde.
Kampioen in de A-categorie werd Caïssa-speler Marten Ploeger die in de A/B als derde eindigde. Kevin Smit van De Eenhoorn behaalde de tweede plaats (hij werd vierde in de A/B), de derde A-plaats was voor Caïssa-speler Romke Dijkstra (zesde in de A/B groep)
De elfjarige Seréyo Bekkink van De Eenhoorn behaalde knap drie punten, zijn clubgenoot Sebastiaan Bosschieter eindigde met 2½ punt en het enige meisje op het kampioenschap, Mayke Ploeger van De Eenhoorn behaalde toch nog knap één punt.
Na een pauze van ongeveer een uur ging het toernooi in de avond verder.

In de jongere leeftijdscategorieën hadden we dit jaar wat minder deelnemers dan voorafgaande jaren. Misschien te veel concurrentie van het schaatsen?

E-categorie tot 10 jaar
In de jongste groep, de E-categorie hadden we zeven deelnemers.
De Eenhoorn E- spelers David Reus en Joey Bekkink hadden er de voorkeur aan gegeven om in de D-categorie te spelen, achteraf gezien een heel goed besluit.
We speelden hier een dubbele ronde van 14 partijen, het was heel spannend want vooral aan de top wisselde het geregeld van plaats. Maar aan het eind werd WimJan Visser van Caïssa de nieuwe kampioen met een mooie score van 12½ punt, zijn clubgenoten Jim Jongerhuis en Axel Kaptein werden tweede en derde. Pieter Bijl van buurthuis De Schoor werd knap vierde. Hij had zelfs derde kunnen worden maar wilde een paar maal het Herdersmatje niet uitvoeren omdat hij het niet zo leuk vond voor zijn tegenstander, soms verloor hij hierdoor zijn partij. Het schaakleven is hard!

De C en D-categorie, C 14 jaar en D 12 jaar
Evenals bij de A/B hadden we hier de twee groepen samen gevoegd tot één groep. Hierdoor hadden we een leuk deelnemersveld van 13 spelers. Zij speelden 9 ronden Zwitsers.
In deze groep nam Fons Groot van De Eenhoorn al heel snel de leiding en stond deze gedurende het hele toernooi niet meer af. Hij behaalde 8 punten uit negen partijen en werd hiermee fraai kampioen. Gefeliciteerd Fons!
Op een mooie tweede plaats met een ½ puntje minder eindigde Robbert Van Dijkhuizen van Caïssa, zijn clubgenoot Rens Blom werd derde.
Fons, Robbert en Rens mogen naar het Noord-Hollands kampioenschap, dat op 10 en 11 januari 2009 in Krommenie wordt gespeeld.
In de D-categorie waren in totaal 13 deelnemers.
Het was het heel spannend want aan de top werd nogal eens van plaats gewisseld. Maar toen de negen ronden erop zaten bleek dat Teun Zwier van De Eenhoorn/Honky Tonk de nieuwe kampioen was, gefeliciteerd Teun!
Voor De Eenhoorn werd het feest helemaal compleet want op de tweede en derde plaats eindigden David Reus en Joey Bekkink, dit is ook een felicitatie waard. Zij gingen alle drie met een mooie beker naar huis.
Teun, David en Joey mogen in januari in de D-categorie meedoen aan het Noord-Hollands kampioenschap.
Jelle en Yannick Andrioli van Caïssa deden het ook heel goed want zij behaalden een knappe vierde en vijfde plaats. Een groot compliment aan Niels Knol, ook van Caïssa, hij behaalde één punt maar bleef optimistisch, dat is klasse!