Eenhoorn buigt na harde strijd voor De Wijker Toren

Het enigszins beladen duel tussen NSI De Eenhoorn en De Wijker Toren, koplopers in de klasse 1A, werd na 5 uur, 59 minuten en 57 seconden spelen beslist in het voordeel van de bezoekers uit de IJmond. Toen viel op bord twee de vlag van Martijn Monteban, in volkomen verloren stelling, terwijl tegenstander Rick Duijker nog drie seconden overhad. Dat betekende een 5,5 – 4,5 overwinning voor de bezoekers die volledig uit hun dak gingen. Op die uitslag valt weinig af te dingen gezien het verloop van de wedstrijd, maar als je weet dat Monteban een halve minuut eerder 10 seconden meer had dan Duijker is duidelijk dat de uitslag net zo gemakkelijk andersom had kunnen zijn! Op ongeveer hetzelfde moment dat Monteban door de vlag ging overkwam dat ook Stefan Slings van De Wijker Toren, die van een gemakkelijk gewonnen stelling tegen Ron Deen (bord 10) uiteindelijk aan de verkeerde kant van een toren tegen paard-eindspel (zonder pionnen) terechtkwam en gevlagd werd.

De eerste uitslagen waren niet ongunstig voor NSI De Eenhoorn. Daan Zult, op bord zes tegen Thomas Broek, stond heel mooi, draaide twee zetten om, had daardoor direct kunnen verliezen, wat niet gezien werd, en de partij eindigde in remise. Peter Doggers op bord 1 tegen Dennis Ruygrok behaalde met zwart een correcte remise, althans totdat Rybka de wederzijdse tekortkomingen bloot gaf (maar voor welke partij geldt dat niet?). Jeroen Edeling is in bloedvorm, demonstreerde knappe techniek en versloeg op bord 7 Peter Uylings met zijn geliefde Moderne verdediging.
Djurre den Heeten en Mark van Ojik (bord 4) speelden een grillige partij met stukoffer, tegenoffer, kwaliteitsoffer en tweemaal kwaliteitswinst (!) maar waarschijnlijk heeft Den Heeten nooit slecht gestaan en hij won dan ook.
De volgende beslissing die viel was een hard gelag voor De Wijker Toren. Sjoerd Plukkel komt van De Eenhoorn-school voordat hij een jaar of vijf geleden overstapte naar zijn vrienden van De Wijker Toren. Veel Eenhoorn-spelers wilden het graag tegen Sjoerd opnemen (de verhoudingen zijn uitstekend), een eer die toeviel aan Henk-Jan Visser, op bord 5. Zoals viel te verwachten tussen deze twee heren leverde het duel een waanzinnige tijdnoodscramble op waarbij geen van beiden overzicht had over het aantal gespeelde zetten. In volkomen gelijke stelling bleek vervolgens dat Sjoerd op de 39e zet door zijn vlag was gegaan…
De laatste beslissing voor de eerste tijdscontrole viel op bord 3 tussen Bart-Piet Mulder en de nieuwe Eenhoorn-aanwinst Arne Moll. Laatstgenoemde had in een scherpe Tarrasch aanvankelijk het beste van het spel, kwam technisch gewonnen te staan maar Mulder bleef zich bijzonder hardnekkig verdedigen. Uiteindelijk drong hij met twee torens binnen op de zwarte 7e rij, kon naar willens remise maken en miste en passant nog een winst. Remise dus hier, wellicht verdiend.

Dat betekende een 3,5-2,5 voorsprong voor de Westfriezen met nog vier borden te gaan. Een ogenschijnlijk goede uitgangspositie voor NSI De Eenhoorn maar die schijn bedroog. Alle vier de borden stonden beter tot gewonnen voor de IJmonders! Dat het nog twee uur duurde voordat zij de twee matchpunten veiligstelden mag een wonder heten. Zich beseffend welke belangen er op het spel stonden kromden alle Eenhoorners de rug. Verdedigen, verdedigen en niet opgeven… Dan valt toch het doek op bord 9 en moet Sjors Broersen de handdoek in de ring werpen tegen Arjan Wijnberg. Pion na pion ging verloren in een toreneindspel dat niet meer te redden valt.
Een kwartier voor de tweede tijdcontrole zorgt Jimmy van Zutphen ervoor dat De Wijker Toren enigszins gerust kan zijn op een goede afloop. Al heel lang staat hij goed tot gewonnen tegen Ardjan Langedijk (bord 8), die in het verre eindspel een tempo tekort komt om zijn langdurige verdediging met een halfje te kunnen belonen. Al lang daarvoor heeft Van Zutphen met een prima kwaliteitsoffer het initiatief naar zich toe getrokken en bouwt het voordeel geduldig uit.
Dan, met nog twee partijen aan de gang staat De Wijker Toren een punt voor en mogen zij verwachten de match te winnen. Immers, Rick Duijker heeft de hele middag Martijn Monteban onder druk en komt nu een paard en een pion voor te staan. Ook een tijdelijk dolle toren redt Monteban niet maar bijna brengt de klok redding….

Zoals gezegd wint op bord 10 dan nog voor NSI De Eenhoorn Ron Deen van Stefan Slings, die op een gegeven moment zelfs wee pionnen voorstond, zodat de uitslag een nipte 5,5-4,5 overwinning is voor De Wijkertoren, dat nu de leiding in klasse 1A heeft overgenomen. Met een punt achterstand volgt het op papier sterkste team in deze poule, SMB uit Nijmegen, dat nog heel wat te stellen zal krijgen met de jeugdige en ambitieuze nieuwe koploper.

12 reacties op “Eenhoorn buigt na harde strijd voor De Wijker Toren”

  1. Heerlijk verslag!
    Wij hebben slechtere verliezers meegemaakt, maar dat krijg je ook als je voor de zóveelste keer de tegenpartij met 5½-4½ piepelt in de laatste minuut.

  2. Sterker nog, een zalig verslag!
    Jammer dat het zo n slecht einde kent. Blijkbaar hebben niet alle sprookjes een happy ending. Jammer dat de Stijve toren de droom van de Eenhoorn in de grond heeft moeten boren, dat wordt dan maar weer hopen op een suckout wanneer de Stijve toren verliest van SMB en de Eenhoorn genadeloos toeslaat in het onderlinge duel met SMB!

  3. Een mooi verslag, een beetje nederigheid past wel na zo’n wedstrijd, maar neem het niet mee in het nieuwe jaar. Ik was er zelf bij en “Het had net zo goed andersom kunnen zijn”. Wijker Toren gefeliciteerd, nu eerst de winterstop en dan volgen 5 ronden waarin de Eenhoorn nieuwe kansen gaat krijgen!

  4. Dit verslag is ook verstuurd naar Schakers.info. Daarom heb ik het wat ‘objectiever’ gehouden.

  5. Wel een byzonder passage: het had net zo goed andersom kunnen zijn; misschien heeft Rob de wedstrijd van ons 2e gezien?

    het was slechts spannend, waarom contributie betalen voor slechts 3 uur plezier. ik heb nooit getwijfeld aan de overwinning van de stijve.

  6. maar natuurlijk nog de complimenten naar de schrijver van dit stuk.

    als ik me trouwens niet vergis, dat ik vernomen heb dat de eenhoorn zich wilde handhaven. wat dit betreft is de droom van de eenhoorn nog geenszins de grond in geboord.

  7. Als je de partij Monteban-Duijker hebt gevolgd, klopt het toch gewoon dat de uitslag net zo goed andersom had kunnen zijn?

  8. wie is jimmy?

  9. Geen idee.

  10. als ik de partij slings-deen heb gezien hebben we veel te veel gehad.

  11. Verdiende overwinning. En toch had het ook andersom kunnen zijn. Zeldzaam, maar beide stellingen zijn waar. 🙂

  12. “Djurre den Heeten en Mark van Ojik (bord 4) speelden een grillige partij met stukoffer, tegenoffer, kwaliteitsoffer en tweemaal kwaliteitswinst (!) maar waarschijnlijk heeft Den Heeten nooit slecht gestaan en hij won dan ook”

    Oef,.. net voor de tweede maal de partij bekeken met Rybka. Interessant studiemateriaal.Zelfs Rybka (mijn versie iig), kan niet alle opties goed overzien. In ieder geval 2 keer zeer goed gestaan, en in tijdnood wel het juiste idee gespot, maar niet de correcte uitvoering helaas (e3?!, beter eerst Lf1 intending e4!)