Eenhoorn laat volle buit liggen bij Paul Keres

Vlak na de eerste tijdcontrole word ik gefeliciteerd door een speler van Paul Keres. En inderdaad, de stand is 4,5-2,5 in ons voordeel en op bord 9 staat Sjors een dame tegen een loper voor! Wat kan er nog gebeuren? Een klein uurtje later knijpen we onze billen dicht als Henk-Jan een slechter toreneindspel remise houdt en de 5-5 veilig stelt. Wat is er dan allemaal gebeurt?

De hele middag is er geen vuiltje aan de lucht voor de Eenhoorn. Peter heeft vooruitgespeeld en een prima partij gewonnen.
Na ruim drie uur spelen op de zaterdagmiddag is die voorsprong uitgebouwd tot 3-1. Martijn is na de opening wederom in een eindspel beland maar deze keer zonder voordeel. Het wordt snel remise.
Mijn tegenstander kan na 20 zetten en met weinig bedenktijd een zetherhaling moeilijk uit de weg gaan, ondanks het voor Paul Keres ongunstige verloop van de wedstrijd. Remise derhalve want ook ik zie geen reden om door te spelen.
Jeroen staat goed, offert een stuk voor enkele pionnen, aanval en een verdwaald wit paard. Meer dan voldoende om probleemloos het punt binnen te halen. Uitstekende pot.
De wedstrijd verloopt dus uitstekend, temeer er niemand is die slecht staat.

Het tweede deel van de wedstrijd verloopt ook niet ongunstig. Ron speelt een gedegen partij met zwart die eindigt in een pionneneindspel. Weliswaar met pluspion maar niet te winnen. De Eenhoorn begint de overwinning te ruiken (3,5-1,5).
Vervolgens eindigen twee partijen die de tussenstand brengen op 4,5-2,5. Daan geeft in zijn befaamde Daan-systeem (c4,e4, Lg2,Pe2,d3) zijn tegenstander geen schijn van kans. De vorm is weer helemaal terug.
Arne speelt op bord 1 tegen de sterke Wemmers tegen zijn eigen geliefde Franse verdediging. Een zeer ondoorzichtige partij waarin Arne naar eigen zeggen niet slecht staat maar Wemmers in tijdnood met twee stukoffers zijn klasse toont.

Dan zijn er, na de eerste tijdcontrole, nog drie partijen gaande. Henk-Jan heeft weer eens 20 zetten in een minuut in moeilijke stelling met succes uitgevoerd – en stond en passant ergens gewonnen – maar zijn laatste zet voor de vlag van zijn tegenstander (!) viel was een foute en prompt staat hij moeilijk.
Mark speelde een prima partij met zwart tegen Smits in zijn geliefde Zaitsev-variant van het Spaans. Helaas, een enkele grafzet en de rollen worden omgekeerd.
Resteert nog Sjors, tegen Jan Jaap Janse. In een doorschuif Caro-Kann met 3…c5 offert Sjors een pion voor aanval. Die aanval is zo sterk dat hij de pion terugwint met voordeel. In tijdnood weet hij te consolideren, houdt een vrije a- en b-pion over waarvan er eentje extra is. De b-pion wordt geofferd maar de a-pion loopt door tot a8, waartegenover zwart elders op het bord slechts een loper kan stellen. De eerste felicitaties worden in ontvangst genomen maar Janse weigert op te geven.

Het slotstuk van de wedstrijd is het meest dramatische van het seizoen voor de Eenhoorn totnutoe. Sjors, verlamt door de zenuwen, overziet de enige dreiging van zijn tegenstander en laat zich met plusdame pardoes mat zetten…
Vervolgens verliest Mark en is de stand in evenwicht (4,5-4,5). Resteert het mindere toreneindspel van Henk-Jan. Gaat hij dat houden, met een pion minder? Gelukkig maakt hij geen fouten, speelt zijn tegenstander niet optimaal en resteren uiteindelijk slechts twee koningen. Op dit moment slaakt vooral de Eenhoorn een zucht van verlichting, in het bijzonder Sjors.

5-5 dus. Omdat SMB heeft verloren gaan we nu aan de leiding. De volgende wedstrijd, over drie weken thuis tegen concurrent De Wijker Toren, is een cruciale in een poule waarin nu al duidelijk is dat een handvol teams kampioen kan worden. Waaronder NSI De Eenhoorn!


Paul Keres              2209 – NSI De Eenhoorn  2185    5-5

1. Xander Wemmers       2390 – Arne Moll        2225    1-0
2. Mark Smits           2295 – Mark van Ojik    2249    1–0
3. Marijn Otte          2267 – Martijn Monteban 2263    ½-½
4. Willem van de Fliert 2196 – Peter Doggers    2259    0-1
5. Gerben Veltkamp      2202 – Henk-Jan Visser  2221    ½-½
6. Dirk Floor           2172 – Jeroen Edeling   2152    0-1
7. Paul Hommerson       2208 – Daan Zult        2152    0-1
8. Bert Both            2141 – Ardjan Langedijk 2148    ½-½
9. Jan Jaap Janse       2181 – Sjors Broersen   2097    1-0
10. Wan Fokkink         2042 – Ron Deen         2084    ½-½

5 reacties op “Eenhoorn laat volle buit liggen bij Paul Keres”

  1. Klinkt idd dramatisch bij het lezen hiervan.
    Gemiste kans om een punt los te komen.

    Ik verheug me al op 4 en 13 december!

  2. Ha Ardjan, Bedankt voor het verslag. Zojuist mijn toreneindspel na de tijdcontrole bekeken met rybka en tablebases. Hoewel het er beter uitzag voor zwart is de remise marge niet overschreden. Het was wel een tricky eindspel waarbij beide spelers (!) verliespogingen konden wagen. Maar beide spelers taxeerden de stellingen juist en vandaar de remise. Stellingen die beide spelers als remise hadden ingeschat bleken ook remise te zijn volgens de tablebases.

    Over mijn spel NA de tijdcontrole kan ik tevreden zijn……

  3. Mooi verslag, en mooie huidige stand hoor! Ik had om 22.45 nog niks van jullie gehoord (van je team moet je het hebben) dus ik dacht die zullen wel verloren hebben. Maar nee! Prima toch?

  4. Mmmmmwah………al met al was het toch behoorlijk balen, hoor. De huidige stand kwam dan ook als een prettige verrassing!

  5. Ja, dat was pech voor mijn tegenstander die eigenlijk een prima pot speelde. Gelukkig vingen jullie Sjors goed op, en hij houdt een biertje (of meer dan een) van mij tegoed.

    Succes de volgende wedstrijden!