Tweehoorn redt het net niet

Het tweede team van NSI de Eenhoorn is de competitie begonnen met een 5-3 nederlaag in Zaandam tegen ZSC Saende 2. De Zaandammers, die vorig jaar kampioen waren van de NHSB, waren vooraf licht favoriet. Ze wisten die rol ook waar te maken, zelfs met een groot aantal invallers terwijl wij de basisacht konden opstellen.

Ons tweede team speelt al jarenlang een soort degradatieschaak. Steevast hebben we halverwege het seizoen een schamel aantal puntjes, waarna we met een eindsprintje op een veilige zeven of acht uitkomen. Op een of andere manier lopen we steeds tegen kleine nederlagen aan, het gebeurt maar heel zelden dat we echt worden weggespeeld. Daarom hopen we elk jaar weer dat we een paar keer aan de goeie kant van de score blijven zodat we ook eens bovenin mee kunnen draaien. Lastig is wel dat de derde klasse D al jaren de sterkste poule is van de zes, dit jaar met een gemiddelde rating van 2020.

Ook deze keer was het weer een nipte nederlaag. De wedstrijd was de hele tijd spannend en na de eerste tijdcontrole had ik nog alle hoop op 1 of 2 punten. Aan alle borden werd geknokt, maar toch waren er bijzonder veel remises. Wilko hield er als eerste mee op, tegen Tijdeman bereikte hij met wit niks en volgens sommigen stond hij ook verdacht dus werden de handen vrij snel geschud. Ik speelde tegen van den Bergh, na de opening bood hij remise aan wat ik uiteraard afsloeg, maar daarna speelde hij het zo handig dat ik alles op alles moest zetten om de stelling te keepen. Dat lukte gelukkig. Daarna was het Kevin die met een zetherhaling het halve punt binnensleepte, nadat zijn tegenstander Swart een aardige aanval zag vastlopen. Ronald was tegen van Middelhoven zelf in de aanval maar op een bepaald moment was er geen vervolg en ook dat werd remise. Joseph stond gelijk tegen J.F. de Boer en ook daar werden na de tijdcontrole de handen geschud.

Met de stand 2,5-2,5 werd het ongemeen spannend. Alexander had een goeie stelling vlak voor de tijdcontrole uit handen gegeven en moest tegen van Dongen vechten voor zijn leven. Arjon stond tegen W. de Boer zelfs helemaal verloren in een vliegende tijdnoodfase. Hoewel Arjon slechts seconden had raakte vooral zijn tegenstander de kluts kwijt. Arjon stond eerst verloren, maar in de uitvluggerfase wist hij plotseling een belangrijke pion te pakken, waarna zijn tegenstander uitriep: “De veertigste zet is echt wel gehaald!” Dat klopte, er waren al 45 gedaan, maar volgens mij had hij beter eens een goeie zet kunnen doen met nog 2,5 minuut op de klok, tegen 8 seconden voor Arjon. Nu resteerde ineens een eindspel waarin Arjon zelfs winstkansen had. Arnold had tegen Moes ondertussen een pion gewonnen, dus het zag er even goed uit.

Daarna ging het langzaam mis. Eerst moest Alexander opgeven, daarna bleek Arjon net niet te kunnen winnen. Arnold speelde tot het gaatje door om het team te redden, maar de stelling was echt niet te winnen, en met enkele minuten op de klok kwam de onvermijdelijke fout en ging hij zelfs mat.

De volgende ronde is pas op 1 november. Dan spelen we thuis tegen VAS 3, en hoop ik in ieder geval winstpartijen te zien!

ZSC Saende 2 – NSI de Eenhoorn 2

  • C.S. van Dongen – Alexander Geerts 1-0
  • J.F. de Boer – Joseph Molenaar 0,5-0,5
  • F.J Tijdeman – Wilko van der Gracht 0,5-0,5
  • B.G. vd Bergh – Rob Mulder 0,5-0,5
  • H.J. Middelhoven – Ronald Ritsema 0,5-0,5
  • J. Moes – Arnold Edeling 1-0
  • W. de Boer – Arjon Buikstra 0,5-0,5
  • D.W. Swart – Kevin Smit 0,5-0,5

1 reactie op “Tweehoorn redt het net niet”

  1. Jammer jongens, maar niet getreurd…nog 8 wedstrijden te gaan. Gaat helemaal goed komen! Trouwens, erg netjes dat het 1e gewonnen heeft. Gefeliciteerd!