NHSB-Beker succes: Zelden is er zo ‘onverdiend’ gewonnen

Op 8 februari werd de bekerwedstrijd met Castricum afgewerkt. Zoals ik al in de titel opmerk, zelden zal een wedstrijd zo’n opmerkelijk verloop hebben gekend.

De Castricummers, op papier toch wel een stukje sterker, gingen op 3 gelijk voortvarend van start. Sander Mossing Holsteijn legde Bas in 17 zetten over de knie. Om Castricum enige genoeg doening te geven, volgt hier de partij.

1. d4 Nf6 2. Nc3 d5 3. e4 Nxe4 4. Nxe4 dxe4 5. Bc4 e6 6. f3 exf3 7. Nxf3 c6 8. O-O Nd7 9. Qe1 Nb6 10. Bd3 Be7 11. Qg3 Bf6 12. c3 h6 13. Ne5 Qc7 ?? Oeps 14. Rxf6 gxf6 15. Qg7 fxe5 (15… Rf8 16. Bxh6 Qe7 17. Ng6 fxg6 18. Bxg6+ Kd8 19. Qxf8+ Qxf8 20. Bxf8 $18) 16. Qxh8+ Ke7 17. Bxh6 * 1-0

Ondertussen gebeurde er op de overige borden ook het nodige. Barry, bord 1, kreeg prompt een stuk kado. De Castricumse speelde nog wel door maar kon het niet bolwerken. 1-1

Op bord 2 liet Roy een loper insluiten. Hij kon nog wel een kwaliteit winnen maar moest een verloren eindspel spelen. T+T tegen T+P+L en extra pionnen.

Jasper had op bord vier plaats genomen. Hij had de opdracht kost wat kost te winnen om ons enige kans op een volgende ronde te geven. Dat ging aanvankelijk prima. Een op het eerste gezicht foute pion offer leverde hem een prima stelling op.

Bord 4

De stelling is volledig onhoudbaar. De weg naar winst is bijna niet te missen. Enfin, hoe het hierna verliep is niet niet helemaal duidelijk. Ergens offerde Jasper op g7 en kwam bedrogen uit want hij stond zonder compensatie een toren achter.

Twee nullen waren in de maak. Toen de Castricummer op vier onder enige tijdsdruk het begrijpelijke Dg2 speelde.

Bord 4 - schwindle

Wit dreigt mat in 7. Dg7 moet uit de lucht worden gehaald. Dg2?? Dat kost een toren. Nog geen man overboord maar ook het eindspel werd weggegeven. 2-1

Roy op bord twee probeerde wat hij kon maar het extra stuk kwam langzaam maar zeker vrij. Met als gevolg dat de witte pionnen geruimd konden gaan worden. Dit koste evenwel de nodige tijd want in de laatste drie minuten werd het voordeel volledig verspeeld. Met nog 1 seconde op de klok voor Castricum en 2 seconden voor Roy. Werd de remise overeengekomen in een K+T+p eindspel voor beide zijden. 2,5-1,5

Wat een sensatie! Gezien het wedstrijd verloop was dit compleet onverwacht. Castricum toonde zich uitermate sportief door het overbrengen van de felicitaties. Volkomen begrijpelijk waren ze daarna zeer snel vertrokken. Dit soort partijen wil je ook niet analyseren……

Tja, je kan stellen onverdiend gewonnen maar je kan ook stellen dat de koelbloedigste heeft gewonnen. Toch denk ik dat het eerste dichter bij de waarheid ligt.

1 reactie op “NHSB-Beker succes: Zelden is er zo ‘onverdiend’ gewonnen”

  1. Ron zag nog een leuk mat in de partij van jasper.
    Dit was de stelling (ongeveer?:p)

    na Pb6 en een willekeurige torenzet van zwart om materiaalverlies te voorkomen volgt een leuk mat met
    Th8 Pxh8 Lh6+ etc.