Jasper ‘not amused’: Vierde verliest weer

Teamleider van het vierde Jasper Seelemeijer was afgelopen maandag ‘not amused’. Het verlies op zich kon hij best billijken, maar de manier waarop niet. Ja Jasper is fanatiek, maar terecht want er zit veel potentie in het vierde team.

Ruim op tijd kwamen wij aan in het dorpshuis van Venhuizen, waar nog niemand van de thuisspelende club Degoschalm aanwezig was. De barvrouw keek ons vragend aan en vroeg zich af wat er aan de hand was. Een bondswedstrijd schaken deelden we haar mee, waarna ze ons naar een van de zijzaaltjes bracht waar alles zou moeten gebeuren. Degoschalm is een samensmetsel van Degona (Venhuizen) en de Schalmloper (Westwoud), met een veertiental leden en 1 extern team, wat om en om in de dorpshuizen speelt. Zo trok het vierde team vorig seizoen naar Westwoud, iets eerder in de maand te weten 9 oktober. Ook op zo’n druilerige maandagavond, waar toen meer in had gezeten. Toen met zijn zessen, nu waren we zelfs met zijn tienen, want naast teamleider Jasper was ook Eveline Bosschietter mee.

Na de hele opstartfase werd er dan eindelijk geschaakt. Vorig jaar won René nog binnen acht zetten (van Frits Greuter die nu op bord 1 speelde tegen Kevin Smit) en ook nu was hij snel klaar, alleen ditmaal met een verliespartij. 0-1. Geruime tijd later moest ook Debbie het tweede verliespunt noteren 0-2. En toen Piet Buikstra. Ondanks dat alle tafeltjes in het zaaltje apart stonden, waren er twee tafels aan elkaar geschakeld, op het vierde bord naast mij speelde Piet Buikstra. Piet speelde tegen Piet, Erik Piet. Dat was op zich al een leuk duel want Erik Piet is oud-economiedocent en onze Piet is dat nog steeds. Natuurlijk kon ik het niet laten om de partij een beetje te volgen (ook al sommeerde Jasper me om op mijn eigen partij te letten). Piet kwam enigszins in de verdrukking te staan, zowel qua tijd als qua stelling. Piet zijn stukken volgen er af en hij kwam schaak te staan. Op dat moment had hij de keuze om daar zijn loper of zijn toren tussen te zetten. Met de toren er tussen zou hij de dame aanvallen en op f1 met mat dreigen (!), dat zou een prachtige zet zijn, waarmee hij de partij waarschijnlijk helemaal had kunnen omdraaien. U raad het al hij koos voor de loper en de derde ‘nul’ was een feit. 0-3.

Een paar minuten later vond mijn tegenstander het welletjes. Een opgerukte pion kon hij alleen tegenhouden met het weggeven van een toren en eeuwig schaak werd (uiteraard) door mij ook verhinderd. De partij draaide wel om een paard dat ik op zet 19 op d5 had weten te posteren en daar niet meer in de bedreiging kwam. 1-3. Toen ook Roy kwam melden verloren te hebben was het wel gedaan met ons. 1-4. Niels wist in een verloren stelling nog wel zijn remise-aanbod te zien aangenomen te worden. 1,5-4,5. En ook Kevin en Jort op bord 1 en 2 konden nog een remise noteren. Wat de eindstand bracht op 2,5-5,5.
Wij volgden ons weg weer neer terug naar Hoorn. Naar verluid hebben we aanstaande vrijdag een (straf)-training ;-)…