Fortuinlijke winst in NHSB-bekercompetitie

Afgelopen vrijdag heeft ons viertal de voorronde overleefd tegen Opening ’64 uit Sint Pancras. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht en op alle borden ontstonden goede mogelijkheden voor het thuisteam. Barry wist in eigen stijl allerlei materiaal te veroveren en won overtuigend. Bas had in het middenspel twee pionnen gewonnen en dit voordeel hield hij vast tot het toreneindspel waarin de zwarte koning zich liet insluiten: 2 – 0. Roy kreeg in de opening een gratis pion en hij moest proberen de aanvalskansen van de witspeler te neutraliseren. Dat lukte uiteindelijk niet, de zwarte stelling was nog onvoldoende ontwikkeld en er sneuvelde een paard. Jasper volgde nauwlettend de ontwikkelingen op het eerste bord en dacht remise binnen handbereik te hebben. Hij had voortdurend een overwicht gehad maar toen zijn koning in de hoek werd opgesloten kreeg Brain tegenkansen. Een combinatie die Jasper was ontgaan forceerde de beslissing. Er ging een paard verloren en de zwarte a-pion kon ongehinderd doorlopen: 2 – 1. Bij Roy zag het er nog steeds somber uit en bij 2 – 2 zou Opening ’64 doorbekeren omdat het resultaat van bord 4 komt te vervallen bij een gelijkspel. Roy ging er nog eens goed voor zitten en probeerde via de open h-lijn de witte koning te bedreigen. Beide spelers zaten inmiddels in tijdnood. Met enkele schaakjes joeg Roy de witte koning naar d3 waarna De3 plotseling mat bleek te zijn.

Roy Kerkhoven 1896 – Pim Verkerk 1664 1 – 0
Jasper Seelemeijer 1886 – Herman Brain 1820 0 – 1
Barry Plukkel 1873 – Martin Veenstra 1647 1 – 0
Bas Dudink 1764 – Fred Volkers 1697 1 – 0