Seréyo en Joey de nummers 8 en 20 op het ONJK

Alweer voor het 8e jaar zijn we afgelopen week afgereisd richting Twente voor het ONJK (Open Nederlands Jeugd Kampioenschap) waarbij er 6 dagen wordt geschaakt.
Op de vraag of we dit jaar niet eens een keer konden overslaan, klonk een hartgrondig NEE!

Het is dan ook niet alleen een schaakkampioenschap maar vooral ook een vakantieweek, weerzien met vele schaakvrienden uit het hele land, een voetbaltoernooi etc. Dit jaar voor het eerst in Borne, een klein dorpje vlakbij Hengelo en Enschede. Prima geregeld, alleen een stuk minder deelnemers dan voorgaande jaren, maar dat mocht de pret niet drukken.

Op de valreep hadden we nog besloten Joey van speelgroep te laten wisselen ivm speeltempo, dus beiden in de C groep, met 9 ronden van 90 min. +30 sec bijtelling per zet. Hierdoor tussendoor alle tijd om terug te gaan naar ons appartement met zwembad, tennisbaan, pool/airhockey hal EN massage/trilstoelen. Voor 1 euro 4 minuten ontspannen voor en na de schaakpartijen, een aanrader voor organisatoren van schaaktoernooien voor spelers en wachtende ouders 🙂

Voor Seréyo (4e geplaatst met 1885) ging het toernooi niet zo als hij wilde, hij eindigde met 6 uit 9 op een 8e (gedeeld 7e) plaats. Na zijn overwinning bij SPA had hij op meer gehoopt. Joey daarentegen ging beter dan verwacht (27e geplaatst met 1434) en hij was met z’n 5 uit 9, en hiermee een 20e (gedeeld 17e) plaats in de C supertevreden.

Ronde 1:
Joey:
Ik begon de 1e ronde op het laatste bord tegen Anneke Kootstra(829)
Ik had gewonnen. Het potje duurde best wel lang want ze speelde helemaal door totdat ze mat werd gezet. Ik won vrij snel een stuk en toen ging het opeens heel snel ik won opeens superveel stukken en ze gaf veel weg. En in het eindspel promoveerde ik en toen ging het in 2 zetten mat.

Seréyo:
Ik speelde met wit op bord 4 tegen Quirine Naber(1407)
Het werd een pirc alleen speelde zij op zet 6 Tg8? En daardoor kon ze de hele partij niet meer rokeren en stond haar koning onveilig in het midden. Daarna won ik 1 pion en daarna nog 2 pionnen en toen ruilde ik dames af en had ik 3 vrijpionnen.

Ronde 2:
Joey:
Ik moest deze ronde tegen Jasper Zwirs(1760).
Hij speelde naijdorf. We ruilde veel af uiteindelijk kwamen we in het eindspel, toren, paard en 4 pionnen tegen toren, paard en ook 4 pionnen. Ik bood terecht remise aan maar hij nam het niet aan! Maar na een paar zetten was het toch remise.

Seréyo:
Ik moest met zwart tegen Coos Kruisenga. (1546) Hij speelde 1.pf3 waarna we in Konings-indisch kwamen alleen had hij ipv e4 e3 gedaan en dus stond ik vrij goed. Daarna kon ik lf5 spelen en Pb3 en daarna sloot ik zijn toren in.

Ronde 3:
Joey:
In deze ronde moest ik tegen Maarten van Harten(1943).
Ik speelde siciliaans maar ik verloor erg snel de partij. Ik had niet met de dame c3 moeten slaan…

Seréyo:
Ik moest met wit tegen Timo Oehne, een duitser met 1760 rating.
Het werd Caro-Kann. Ik offerde een pion voor activiteit en dit ging lange tijd goed totdat ik een 2e pion wegblunderde en toen stond ik verloren.

Ronde 4:
Joey:
Ik moest het nou opnemen tegen de belg Mardoek Thienpondt(1731)
Ik speelde weer siciliaans. Maar nu speelde hij de Grand-Prix attack. Ik wist niet wat je daar tegen moest doen dus ik ging gewoon het veld e5 goed dekken. Uiteindelijk kwam hij binnen met z’n dame ik stond super slecht en toen bood hij opeens remise aan!!! Ik nam het zonder twijfel aan.

Seréyo:
Ik speelde met wit tegen Erwin Kalle (1680)
Het werd een bird opening maar na 10 zetten had hij d3 gedaan en was veld e3 superzwak en ik had ook al een paard op g4 staan dus hij verloor wat tempo’s omdat hij lb2 had gedaan en nu weer terug moest. Alleen kon ik toen lf6 spelen waarna ik een paar zetten later kwaliteit won.
Hier komt de stelling:

10…Pe3! 11.Lxe3 fxe3 12.Ta2 Da5+ 13.Kf1 Pb4!

Ronde 5:
Joey:
Deze ronde moest ik tegen de broer van de speelster waar ik de 1e ronde tegen gespeeld had.(1258) Hij speelde een vage opening met d6 e5 en f5. in het begin stond hij wel goed maar toen ik m’n torens op de 7e rij zette won ik vrij gemakkelijk.

Seréyo:
Ik speelde met wit tegen Jasper Zwirs (1760) Op het NK-C had ik ook al tegen hem gespeeld (toen was zn rating nog 1855) Het werd Najdorf met le2. Eerst speelde ik een beetje passief maar daarna kwam ik er weer goed uit. Toen won ik een kwaliteit maar daar had hij wel veel compensatie voor maar we hadden allebei tijdnood en dus speelde hij het niet helemaal goed en ik speelde het wel goed en toen kreeg ik vrijpion op e7 en won ik.

Ronde 6:
Joey:
In deze ronde moest ik tegen Furkân Dengiz(1531) Hij is echt wel sterker dan deze rating, op NK won hij ook veel. Ik had me helemaal voorbereid op het Frans, maar wat bleek? hij speelde caro-kann. Het bleef helemaal gelijk tot in het eindspel hij viel met z’n koning mijn loper en 2 pionnen en toen won hij vrij snel met 2 pionnen meer.

Seréyo:
Ik speelde met zwart tegen Colin Stolwijk. Het werd alapin en toen offerde ik pion voor aanval alleen sloeg de aanval niet door en had ik tijdnood waarna ik nog een paar pionnen verloor.

Deze dag hadden we maar 1 ronde omdat het voetbaltoernooi s middags is. We speelden wel een stuk of 6 wedstrijden en waren eigenlijk 1e van onze poule op doelsaldo. Maar opeens veranderden ze de regels en ging het op onderling resultaat en toen waren we dus net geen 1e. Maar het was een hele leuke middag.

Ronde 7:
Joey:
Deze ronde moest ik tegen Thijs Joosten(1208)
Het ging gelijk op totdat hij op eens een pion sloeg met zijn paard ik sloeg hem terug en ik stond een paard tegen een pion voor. In het eindspel stond ik een loper en een pion voor en toen zette ik mooi mat hier zie je de stelling:
zwart aan zet, mat in 10

Seréyo:
Ik moest tegen jannes carpentier een belg. Ik speelde schots 4paardenspel en ik offerde pion voor activiteit en toen kwam ik heel goed te staan en ik won de pion terug. Toen won ik een stuk en de partij.

Ronde 8:
Joey:
Nu moest ik tegen Twan van de togt (1430) Hij werd de remiseschuiver van de C genoemd omdat hij alles steeds dichthield. Maar hij maakte een rekenfout waardoor ik een toren en een stuk voor kwam te staan.

Seréyo:
Ik moest tegen Joris Gerlagh. Het werd grand-prix attack ik speelde dit met zwart heel goed tegen maar toen kwam ik wat passief te staan en verloor ik in tijdnood een pion en daarna ook gelijk de hele stelling en dus de partij.

Ronde 9:
Op de voorlaatste dag hadden beiden 5 uit 8 en werden hiermee in de laatste ronde voor het eerst ooit in een officieel toernooi tegen elkaar ingedeeld. Joey rook z’n kansen. Terwijl Seréyo in het zwembad lag, ging hij fanatiek voorbereiden om z’n broer te kunnen verschalken. Want van een broederlijke remise kon geen sprake zijn. Ze hebben er 3,5 uur om gestreden, maar uiteindelijk moest Joey toch berusten in een nederlaag.

Joey:
Was dus tegen mijn broer, voor het eerst tegen elkaar. Onze ouders waarschuwden ons nog dat we geen ruzie mochten maken in de speelzaal, want thuis schaken we bijna nooit met elkaar en als we dat wel doen dan doen we vaak met terugzet of we gooien de stukken van het bord..haha… Hij wilde geen remise afspreken omdat dit teveel ratingpunten voor hem dan zou kosten. Dus toen ging ik maar voorbereiden, omdat hij natuurlijk dacht dat ik siciliaanse draak ging doen. Het werd een Naijdorf maar op het einde deed ik het niet goed en toen won Seréyo.

Seréyo:
Ik moest dus tegen m’n broertje. Hij speelde Scheveningen maar hij denkt dat het Najdorf is maar dat moet met e5. Ik zette hem heel erg onder druk en toen kreeg ik een penning op d lijn en toen won ik een kwaliteit en de rest won ik soepel.

Conclusie:
Joey:
Ik ben heel blij met mijn 5 punten in de C
Seréyo:
Ik ben niet heel blij met mijn 6 punten in de C

Voor standen, foto’s en heel veel fimpjes (babbelbox) kun je op de ONJK site kijken.
www.onjk.nl

2 reacties op “Seréyo en Joey de nummers 8 en 20 op het ONJK”

  1. Mooi resultaat Joey ! De stelling op de foto lijkt trouwens veel op een scheveninger, al kan je in de Najdorf best e6 spelen als wit Lg5 doet. Jammer dat het DGT bord niet goed werkt(e).

  2. Mooi en zeer uitgebreid verslag Bekkinkjes, leuk om te lezen.
    Dat zouden meer clubleden moeten doen 😉 >> verslagen plaatsen van Eenhoorners op toernooien in den lande