Tommie doet het goed in het Westfries kampioenschap

Na een remise tegen clubgenoot Wilko vd Gracht, overwinningen op Jan Stapel en Adri Haakman heeft Tom gisteravond gewonnen van Piet Reus. Hij gaat nu samen met Jaap Gorter aan de leiding. Wilko volgt op 1 punt, hij won van Marco Groot. In Hoogwoud werd vrijdagavond de vierde ronde in het Westfries Schaakkampioenschap gespeeld.

Tom zei vooraf over zijn wedstrijdvoorbereiding:
Vrijdag voor de partij ga ik naar hem toe lopen en zeggen: ‘zeg Piet ik heb wat van onze partijen bekeken en mij valt op dat je best leuk schaakt maar niet kan winnen’
vervolgens vraag ik: ‘zeg Piet heb jij een partij gevonden waarin jij won of remise speelde, ik namelijk niet’.
Dan ruim voor 20.00 uur achter het bord gaan zitten zodat veel mensen in Aartswoud vragen: ‘hey meneer Balla tegen wie speel je vanavond?’ en dan antwoorden (wat P Reus natuurlijk hoort): ‘Ik speel tegen Piet dus dat moet wel lukken’

In het verslag van Nico weel lezen we:
Van de 3 koplopers zijn er nog 2 over.
Tom Balla wist Piet Reus te verschalken. Na een stukruil, kon Tom een pion doordrukken wat de nodige problemen veroorzaakte en Piet gaf hier een kwal.
Vervolgens moest de vrijpion geblokkeerd worden met een paard en een dame. Deze verdediging bleek niet afdoende doordat de toren van Tom geofferd kan worden tegen het paard waarna dameruil de weg vrij maakt voor de pion. Ik heb overigens begrepen dat Tom het anders speelde en de dame wist te vangen met een aftrekaanvalletje (Piet pakte de toren niet). (..)
Wilko werd aanvankelijk redelijk onder controle gehouden door Marco. Beide spelers hadden diverse indirecte dreigingen.
Echter de a-lijn kwam open en Wilko wist hier zijn torens te verdubbelen met aanval op de lang gerokeerde koning. Toen vervolgens de dame aan de andere kant binnen kwam met daarbij nog een doorgebroken pion, werd zwart volkomen van het bord geveegd. Op zich had zwart zijn stukken mooi op de kort gerokeerde koning staan, maar er was simpelweg te weinig tijd om te handelen. Ik denk dat de tijdnood hier ook nog wel meespeelde.

Dinsdag 15 maart kan Tom alleen de kop pakken. Hij speelt dan tegen medekoploper Jaap Jan Gorter op de clubavond van Caïssa.

Zie ook: www.westfriesschaken.nl